Scaderea plafonului pentru care esti obligat sa detii un POS – proiect MF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Ministerul de Finante a publicat in 04.07.2022 un proiect legislativ care aduce printre altele si o modificarea a OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Mai precis, este vorba de reducerea pragului cifrei de afaceri pentru care exista obligatia dotarii cu POS de la 50.000 euro la 10.000 euro.

Prin proiectul de act normativ se propune reglementarea modificării pragului cifrei de afaceri, de la 50.000 euro la 10.000 euro în echivalent lei, începând cu care persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări servicii, au obligația de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite.

Scurt istoric:
În prezent, OUG 193/2002 prevede ca persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.
In varianta initiala a legii, plafonul era stabilit la 10.000 de euro, însă prin Legea nr. 191/2018 acest prag a fost majorat la 50.000 de euro în echivalent lei.
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000, cheltuielile cu achiziționarea și instalarea terminalelor de plată utilizate de operatorii economici sunt în sarcina instituțiilor acceptante.
In motivatia noii reduceri a pragului cifrei de afaceri de la 50.000 de euro la 10.000 de euro se regaseste in nota de fundamentare: creșterea bancarizării operațiunilor bănești,faptul ca asigură, într-o măsură mai mare o trasabilitate a fluxurilor bănești prin operațiuni bancare, ceea ce conduce la o mai bună fiscalizare a veniturilor realizate de către operatorii economici, sau posibilitatea utilizării acestui instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici.

Textul integral al articolului din proiectul legislativ este:

„ART. VII. – Alineatele (3) și (3.1) ale articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 250/2003, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și vor avea următorul cuprins:
(3) Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice. Prin activitatea de prestări de servicii, în sensul prezentului alineat, se înţelege operaţiunea definită la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(3.1) Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice prevăzute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent.”

Aceste prevederi, in situatia in care vor fi aprobate, ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2023.

Articole similare

Comentariul tau aici